Palvelut

RESEPTILÄÄKKEET

Apteekkimme palvelee nopeasti ja joustavasti välttäen turhaa jonotusta. Reseptilääkkeiden toimittaminen tapahtuu suoratoimituspisteissä, joissa sinua palvellaan henkilökohtaisesti yksityisyyttäsi kunnioittaen. Lapsiperheitä on muistettu leikkinurkkauksella, jossa lapset saavat ajan kulumaan mukavasti vanhempien keskittyessä lääkkeiden hankintaan.

Sama proviisori tai farmaseutti palvelee reseptiesi toimituksen alusta loppuun. Toimituksen yhteydessä sinulla on halutessasi mahdollisuus kysyä ja keskustella lääkitykseesi liittyvistä asioista. Omalta puoleltamme varmistamme kuitenkin aina, että olet selvillä lääkkeen oikeasta ja turvallisesta käytöstä. Lääkevalvontaviranomaiset ovat määritelleet, mitkä lääkärin määräämät lääkkeet ovat keskenään vaihtokelpoisia ja millä ehdoin. Joissain tapauksissa Kela maksaa sairausvakuutuskorvauksen vain halvimpien rinnakkaislääkkeiden mukaan. Kerromme reseptintoimituksen yhteydessä kulloinkin käytössäsi olevat vaihtoehdot – päätöksen teet itse!

RESEPTIEN UUSIMINEN

Sähköiset reseptit tallennetaan keskitettyyn tietokantaan, Reseptikeskukseen. Reseptisi säilyy reseptikeskuksessa 2,5 vuotta. Resepti on voimassa 2 vuotta määräämispäivästä. Poikkeuksen tekevät pääasiassa keskushermostoon vaikuttavat PKV-lääkkeet ja huumausainelääkkeet, joiden reseptit ovat edelleen voimassa vain yhden vuoden.

Vuosi 2017 toi muutoksia lääkekorvauksiin ja reseptiasiointiin apteekissa.

Uudet ja aikaisempaa kalliimmat lääkkeet kasvattavat Kelan lääkekorvausmenoja. Kasvun hillitsemiseksi Kelan lääkekorvausmenoja päätettiin leikata vuoden 2017 alusta.

Säästöt toteutetaan lääkkeiden hintakilpailua lisäämällä, lääkejätteen vähentämisellä, rationaalisen eli järkevän lääkehoidon edistämisellä sekä muiden diabeteslääkkeiden kuin insuliinivalmisteiden siirtämisellä alempaan erityiskorvausluokkaan. Vuodenvaihteessa tuli voimaan myös muita apteekkiasiointiin vaikuttavia muutoksia. Tähän koosteeseen on kerätty tiivistetysti merkittävimmät lääkekorvaussäästöihin ja apteekkiasiointiin liittyvät muutokset.

Nämä muuttuivat:

  • Korvattavien lääkkeiden hankintaväliä seurataan tarkemmin.
  • Erittäin kalliita lääkkeitä korvattuna vain kuukauden tarve kerrallaan.
  • Diabeteslääkkeistä muut kuin insuliinivalmisteet siirretään alempaan erityiskorvausluokkaan.
  • Epilepsialääkkeet apteekissa tehtävän lääkevaihdon ja viitehintajärjestelmän piirin silloin, jos niitä käytetään muuhun tarkoitukseen kuin epilepsiaan.
  • Kaikki lääkemääräykset muuttuvat sähköisiksi.
  • Lääkemääräysten voimassaolo pitenee. Vuodenvaihteen jälkeen kirjoitetut reseptit ovat voimassa kaksi vuotta.

Nämä pysyivät ennallaan:

  • Alkuomavastuu on 50 euroa. Maksat reseptilääkkeesi kokonaan itse 50 euroon asti, jos olet yli 18-vuotias. Uusi alkuomavastuukausi alkaa vuoden alusta.
  • Peruskorvaus 40 %, alempi erityiskorvaus 65 % ja ylempi erityiskorvaus 100 %.
  • Ostokertakohtainen omavastuu ylemmässä erityiskorvausluokassa (4,50 euroa / lääke).
  • Vuonna 2017 vuosiomavastuu eli niin sanottu lääkekatto on 605,13 euroa. Korvausten piiriin kuuluvista lääkkeistä maksetaan tämän jälkeen vain ostokertakohtainen omavastuu 2,50 euroa / lääke.

Lääkkeiden hinnat ja kela-korvaukset voit tarkistaa myös osoitteessa apteekki.fi.

ITSEHOITOTUOTTEET

Humaliston Apteekista löydät monipuolisen valikoiman itsehoitoon tarkoitettuja tuotteita. Näitä ovat mm ilman reseptiä myytävät lääkkeet, vitamiinit ja ravintolisät sekä valikoima luotettavia luontaistuotteita. Meiltä löydät myös kattavan valikoiman kosmetiikkaa, tärkeimpinä tuotesarjoina Aco, Avène, Eucerin, Favora sekä Vichy. Olemme myös panostaneet suuhygienian ja haavanhoidon tuotteiden valikoimiin. Palveluvalinnassamme on aina ammattitaitoista henkilökuntaa opastamassa ja auttamassa oikean tuotteen valinnassa. Lääkeinformaatiota tosin saa antaa vain farmaseutti tai proviisori.

Apteekin yhteydessä toimiva Humaliston Rohdos myy myös Venosan hoitosukkia. Lääkärin määräämien lääkinnällisten hoitosukkien mittaamisessa sinua palvelee koulutettu ja ammattitaitoinen henkilö. Häneltä saat myös huippulaatua olevat mittojesi mukaiset lentosukat. Lääketieteellisiä hoitosukkia, joissa on asteittain aleneva hoitopaine, käytetään erilaisten sairauksien, oireiden sekä tiettyjen kirurgisten toimenpiteiden yhteydessä parantamassa alaraajojen laskimopaluuvirtausta ja imunestekiertoa. Hoitosukat valitaan aina asiakkaan mittojen mukaan ja hoitotuloksen kannalta on tärkeää, että hoitotuote on aina oikean kokoinen. Kevyitä tukisukkia eli ns. lentosukkia käytetään terveissä ja standardimallisissa jaloissa ehkäisemään ja hoitamaan lieviä laskimovaivoja kuten jalkojen väsymistä sekä pientä turvotustaipumusta. Kevyet tukisukat valitaan pituuden, painon, kengän koon ja/tai tiettyjen jalan ympärysmittojen mukaan. Venosan sukat eivät sisällä kumia.

LÄÄKEJÄTTEIDEN HÄVITTÄMINEN

Vanhentuneet tai käyttämättä jääneet lääkkeet sekä elohopeakuumemittarit ovat ongelmajätettä, jotka tulee palauttaa apteekkiin. Niitä ei saa laittaa kaatopaikalle eikä kaataa viemäriin. Apteekissa lääkejätteet lajitellaan ja toimitetaan asianmukaisesti hävitettäväksi ongelmajätelaitokselle. Apteekkiin voi palauttaa myös ruiskut ja neulat. Lääkejätteiden palauttaminen on maksutonta.

Elohopea, sytostaatit sekä jodipitoiset lääkkeet (Jodix, Betadine ja Iodosorb) pitää palauttaa omissa pakkauksissaan erillään muusta lääkejätteestä, sillä ne vaativat erillisen käsittelyn ongelmajätelaitoksessa.

Lue lisää lääkkeen säilyttämisestä ja hävittämisestä »

Muistathan aina säilyttää lääkkeet lasten ulottumattomissa!

LUENNOT JA TILAISUUDET

Asiantuntijamme tulevat mielellään pitämään luentoja ja esitelmiä lääkealasta, lääkkeiden oikeasta käytöstä jne. oppilaitoksiin sekä yhdistyksiin.