Ajankohtaista

Ruoansulatusvaivat – apukeinoja kinkun sulatteluun

Kirjoittaja 14.12.2018 Ei kommentteja

Parasta vatsalle joulun pyhinä (ja ympäri vuoden) olisi säännöllinen ruokailu, pienet annoskoot ja vatsaystävällinen ravinto. Tiedämme kuitenkin että joulun aikaan ruokailuinto karkaa usein käsistä, ja vatsaan päätyy ravintoa joka ei ole osa jokapäiväistä ruokailurutiiniamme. Tämä voi aiheuttaa useita kiusallisia ja kivuliaitakin vatsaoireita kuten vatsakipuja, ilmavaivoja, ummetusta tai ripulia. Pitämällä huolta vatsan hyvinvoinnista jo ennen joulua ja joulun aikaan, voidaan luoda kevyempi ja nautinnollisempi muisto vuoden vaihteesta.

Ohjeita ruoansulatuksen normaaliin toimintaan

  • Syö rauhallisesti ja pureskele ruokasi huolellisesti. Muista välillä laskea aterimet alas ja keskity ruokailuseuraasi!
  • Vältä hiilihapotettuja juomia, sillä ne lisäävät ilmaa suolistossa
  • Juo reilusti vettä – kunnollinen nesteytys voi vähentää syödyn ruoan määrää sekä ennenkaikkea auttaa ruoan sulattelussa.
  • Pysy liikkeessä – pienetkin happihyppelyt auttavat aineenvaihduntaasi ja ruoansulatustasi. Käykää katsomassa naapuruston jouluvaloja, tai kävelkää vaikkapa joulukirkkoon.

Jos perinteiset keinot eivät kuitenkaan auta, joulun toimivasta vatsasta voi myös huolehtia alkamalla nauttia jo etukäteen mm. maitohappobakteereita tai entsyymipohjaisia valmisteita. Tässä muutamia vinkkejä;

Alfrorex – probioottivalmiste

Alfrorex- probioottivalmiste sisältää bifidobakteereita, jotka ovat tärkeitä suoliston hyviä bakteereita ruoan sulatukseen. Bakteerit valmistavat ruoansulatusentsyymeitä, jotka puolestaan pilkkovat ruokaa käsiteltävään muotoon ja niin, että ravinnosta imeytyvät tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet. Suolistobakteerit myös vahvistavat suoliston seinämien kalvoja ja täten huolehtivat itse suolen hyvinvoinnista. Suoliston hyvät bakteerit ovat myös tärkeä osa puolustuskykyä, joten myös flunssan ja muiden pöpöjen välttämiseen probioottivalmisteet ovat oiva apu!

iSay – Turvotuksen ja IBS oireiden hoitoon

iSay valmisteen vaikuttava aine simetikoni ennaltaehkäisee ja hoitaa jo muodostunutta liiallista kaasua suolistossa. Liiallinen kaasu johtaa usein turvotukseen, joka puolestaan taas aiheuttaa kipuja ja epämukavuuden tunnetta. Valmisteen sisältämä piparminttuöljy puolestaan rentouttaa suolistoa ja auttaa vatsan kouristuksissa ja “vatsan väänteissä”. Valmiste sopii myös diagnosoidun IBS- (ärtyvän suolen) oireiden hoitoon.

Elivo Entsyymivalmiste

Elivo entsyymivalmiste sisältää kahdeksaa erilaista ruokaa pilkkovaa entsyymiä. Närästys, ummetus ja väsymys ruokailun jälkeen kielivät usein siitä, että keho ja sen entsyymit eivät ole riittäviä pilkkomaan ja käsittelemään nautittua ravintoa – tällöin ruoka ei sula vaan se jää kuormittamaan vatsaa ja kehoa aiheuttaen erilaisia ruoansulatusoireita. Erityisesti raskaiden aterioiden yhteydessä olisi tärkeää, että entsyymit pääsevät tekemään suunnitellun tehtävänsä tehokkaasti. Entsyymit hajottavat ravinnosta mm. rasvoja, hiilihydraatteja sekä proteiineja, joten puutteellinen ruoan sulatus heikentää usein myös näiden ravintoaineiden käsittelyä ja imeytymistä, joka saattaa johtaa ylipainoon sekä verensokerin heilahteluihin.

Maltti on valttia

Suosittelemme kaikille kohtuuden joulunaikaa, jolloin pääosassa on joulun tunnelma ja hyvä seura. Anna myös vatsallesi aikaa rauhoittumiseen ja tunnelmointiin. Kysy apteekkimme henkilökunnalta lisää yllämainituista tuotteista ja niiden käytöstä. Rauhallista joulun odotusta!