Ajankohtaista

Pelkääkö lemmikkisi raketteja uutenavuotena?

Kirjoittaja 20.12.2018 Ei kommentteja

Oletko huomannut lemmikkisi pelkäävän uudenvuoden ilotulitusta tai muita kovia ja yllättäviä ääniä? Tämä on täysin normaalia, ja pelko tulee ottaa vakavasti. Tutkimusten mukaan, jopa joka toinen koira pelkää kovia ääniä – ympäri vuoden.

Paras tapa säästää lemmikki pelontunteilta on ehkäistä pelkoa aiheuttavia turhia tilanteita kuten ilotulitteiden ampumista eläimen läheisyydessä. Lemmikki saa turvaa kodistaan ja läheisistään. Aina emme kuitenkaan pysty vaikuttamaan siihen, mitä ympärillämme tapahtuu ja saatamme kaivata apua koiran tai kissan pelon lievittämiseen ulkopuolelta.

Apteekeista on saatavilla mm. Adaptil- valmisteita, jotka sisältävät koiran nisäreforomia muistuttavaa valmistetta, joka tyynnyyttää lämmikkiä ja luo turvallisuuden tunnetta. Tämä turvallisuus vähentää koiran reaktioita kovia ääniä kohtaan ja helpottaa hänen oloaan. Adaptil- tuotteen käyttö kannattaa aloittaa n. 1 viikko ennen uutta vuotta, jolloin Adaptil-haihdutin sijoitetaan koiran pääoleskelutilaan.

Mahdollista on käyttää myös Adaptil-pantaa, jonka vaikutus alkaa n. 2 tunnin kuluttua pannan laitosta ja näin feromoni kulkee koiran mukana minne ikinä hän meneekin. Yhtä tärkeää kuin on ehkäistä pelottavia tilanteita ja mahdollisesti hyödyntää tuotevalmisteita, on myös pohtia miten itse käyttäytyy tilanteessa, jossa koira pelkää.

Myös kissoille on saatavilla vastaavia tuotteita kuten Feliwayn valmisteet, jotka Adaptilin tavoin jäljittelevät kissan luonnollisia feromoneja, lieventäen kissan stressiä ja jännitystä sen purkautumistapoja kuten kynsimistä ja epätyypillistä virtsaamista.

Tärkeää on pysyä itse rauhallisena, eikä alkaa hössöttää tai huutaa lemmikille. Eläintä voi yrittää tyynnytellä rauhassa hänen lähellään ja hänelle voidaan valmistella pesämäinen lepopaikka tai piilopaikka. Uudenvuoden rakettien ääntä voidaan pyrkiä peittämään vaikkapa lempeällä taustamusiikilla.