Ajankohtaista

Kesä on taas ja punkit puhuttavat

Kirjoittaja 30.5.2018 Ei kommentteja

Kesä on taas ja punkit puhuttavat

Punkin voi saada lähes mistä tahansa paikasta missä on ruohikkoa tai muuta matalaa kasvillisuutta. Myös lemmikit voivat tuoda punkkeja sisätiloihin. Jos liikut luonnossa alueilla, joilla on tavattu punkkeja, on hyvä suojautua pitkähihaisella paidalla ja pitkillä housuilla.

Punkkitarkastus on hyvä ottaa myös jokailtaiseksi tavaksi.

  • Tarkista iho ja erityisesti taivealueet. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää myös selkään, navan seutuun, nivusiin sekä niskaan ja päähän. Hiusraja on myös hyvä tarkistaa huolellisesti erityisesti lapsilta. Vaatteita on hyvä ravistella ja sillä tavoin ehkäistä punkin pääsy iholle.
  • Koirat ja ulkoilevat kissat voivat tuoda punkkeja turkissaan. Myös eläimet on hyvä tarkastaa päivittäin. Tästä saadaan mukava yhteinen rapsutteluhetki, vaikkei punkkeja löytyisikään. Jos lemmikit makoilevat sängyssäsi, niin tutki myös sänkysi ennen nukkumaanmenoa
  • Jos löydät punkin, joka on jo kiinnittynyt ihoon, poista se heti. Helpoiten poisto onnistuu apteekista saatavilla punkkipihdeillä, mutta se voidaan tehdä myös tavallisilla pinseteillä tai kynsillä. Puhdista kiinnittymiskohta huolellisesti haavanpuhdistusaineella punkin poiston jälkeen.
  • Punkin kiinnittyminen ihoon ei välttämättä vaadi käyntiä lääkärissä. Tarkkaile kuitenkin kiinnittymiskohtaa, jos siinä näkyy muutoksia kuten leviävää ihottumaa seuraavien viikkojen aikana tai flunssan kaltaisia oireita ilmenee, on syytä hakeutua lääkäriin.

Suomessa punkkeja tavataan runsaimmin Ahvenanmaalla, muualla saaristossa ja rannikkoseuduilla, mutta alueittain myös sisämaassa aina eteläistä Lappia myöten.

Lemmikkieläimet voivat sairastua borrelioosiin samalla lailla kuin ihmiset. Lemmikeille löytyy kuitenkin erilaisia valmisteita, joilla ehkäistään punkin kiinnittymistä lemmikin ihoon.

Punkkien karkottamiseen on kehitetty erilaisia lääkevalmisteita. Kysy apteekista apua oikean tuotteen valintaan.

  • Paikallisvaleluliuokset levitetään suoraan lemmikin iholle. Ne vaikuttavat noin neljän viikon ajan.
  • Lääkkeelliset punkkipannat vaikuttavat 6–8 kuukautta ja niitä pidetään lemmikin kaulassa koko ajan. Osa pannoista tulee poistaa, kun lemmikki pestään tai se menee uimaan. Kysy asiasta apteekistasi oston yhteydessä, niin saat juuri kyseistä pantaa koskevat ohjeet.
  • Koiralle suun kautta annettava tabletti, ”punkkipilleri”, joka tappaa kerta-annoksena punkkeja joko kuukauden tai kolmen kuukauden ajan riippuen lääkkeestä. Tablettiin tarvitaan aina eläinlääkärin tarkastus ja resepti, koska lääkkeet voivat harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa haittavaikutuksia.