Ajankohtaista

Ihon suojaaminen auringolta

Kirjoittaja 4.4.2018 Ei kommentteja

Ihon suojaaminen auringolta

Ihoa suojataan aurinkovoiteilla ja vaatteilla sekä auringolle altistusta säännöstelemällä. Yleistä sääntöä liialliseen auringonsaantiin ei ole, mutta perinteisesti pohjoisessa asuvat kansat ovat herkempiä palamaan ja saamaan UV-säteilystä haittavaikutuksia. Jokaisella on yksilöllinen ihotyyppi, joka vaikuttaa myös aikaan, jonka auringossa voi vielä turvallisesti viettää. Tätä aikaa kutsutaan omasuoja-ajaksi. Punahiuksisten, pisamia omaavan ja vaaleaihoisen henkilön omasuoja-aika saattaa olla niinkin lyhyt kuin 10 minuuttia. Vaalea-ihoisilla mutta ruskeahiuksisilla n. 20-40 minuuttia ja tummaihoisilla henkilöillä 1h luokkaa.

Iho on kehosi suurin elin

Ihon tärkein tehtävä on suojata kehoa ulkoisilta haitoilta ja vaaroilta – on siis erittäin tärkeää että myös itse ihosta pidetään hyvää huolta. Auringosta johtuvia vahinkoja voi suojauksen lisäksi myös ehkäistä pitämällä huolta siitä, että iho on ehjä (siinä ei ole avohaavoja tai kuivuudesta ja ihottumasta johtuvia haavoja), että iho on kosteutettu ja muutenkin terve. Runsas vedenjuonti on myös tärkeää ihon hyvinvoinnin kannalta. Aurinkosuojatuotteet tulisi levittää iholle noin puoli tuntia ennen aurinkoon menoa, jotta voide ehtii muodostaa suojaavan kerroksen ihon pintaan. Voiteiden lisäksi mukana on hyvä olla myös suojaavia vaatteita kuten hattu tai huivi. Pyri poistumaan säännöllisin väliajoin auringosta sisätiloihin tai esim. varjoon puun alle. Auringonpisto aiheuttaa ikävän sekavan tunteen ja voi johtaa voimakkaaseen pahoinvointiin. Pitkittynyt kuumuus ja nestehukka on hengenvaarallisia erityisesti lapsille ja vanhuksille.

Rusketus suojaa palamiselta – VÄÄRIN

Vaikka vaalea iho palaakin helpommin, rusketus ei suojaa palamiselta saatika ehkäise ihon saamaa säteilyä. Ruskettuneella iholla palaminen vain näkyy heikommin. Itse rusketuksen tuoma “sävyetu” tarjoaa vain 4 SPF:n aurinkosuojan (yleiset aurinkosuojatuotteet ovat 20-50 SPF). Runsas auringonsäteilyn altistus tai solariumissa hankitut säteilyannokset lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään. Ihosyövän taustalla on usein nimenomaan pitkän ajan kuluessa saatu UV-säteily. Riski sairastua melanoomaan kasvaa erityisesti, jos ihonsa polttaa nuorena.

Jos iho kuitenkin palaa,

  • Ensiavuksi viilentävä suihku
  • Iholle ravinnoksi hoitava perusvoide
  • Juo runsaasti vettä
  • Vältä uudelleen auringolle altistumista ainakin kunnes iho on palautunut normaaliksi
  • ÄLÄ POLTA IHOA UUDELLEEN

Liity kanta-asiakkaaksemme ja olet oikeutettu seuraavaan tarjoukseen

Huhtikuussa kanta-asiakastarjouksessa

La Roche Posay – Aurinkosuojatuotteet

-15%